Beste Stijn Streuvels

Tis triestig dat het regent in den herfst, maar als het smoort in de winter is het toch ook miserie. Ik heb Ingooigem enigte keren wit-blind doorkruist eer ik mocht uitstappen bij uw Lijsternest.

Ge waart niet thuis maar ge liet mij de sleutel. Ik moet het eerlijk zeggen gelijk het is, ge hebt uzelf en uw naasten een schone doeninge gezet, met meubels, vloeren en boekenmuren die, als het god en provincie belieft, de tijd nog lange zullen trotseren.

Maar is het mijn gedacht, of zijn de wasem woorden en de dampen gedachten die hier een goede eeuw in aarzelende draaiing zijn blijven hangen, in de stilte zo verdicht dat ze de trommelvliezen elke second aan flenten kunnen scheuren? Ik heb mij gepermitteerd die eenbaarlijke stilte met een wolkske Rammstein te verstuiven. De oren kunnen het niets-horen al wat beter verduren.

lijsternest-FrankAdamstijnstreuvels

Doch het blijft raar, hier gast zonder gastheer te zijn. Zal ik, gelijk nen dief, op mijn tenen terten als ik mij voor een bete fruit naar de frigo begeef?

Ik heb de deur in haar slot gedraaid en met de gordijnen het zwart van de nacht geblindeerd.

De dieren komen hier vanuit de akkers gelijk vroeg-twintigste-eeuwse zombies staren in de nacht en ze maken ook raar geruchten met hun lijf.

Maar ge zijt bedankt, Stijn Streuvels, dat ik hier vertoeven mag. Als ik u gelijk een wildvreemde zou tegenkomen in de velden, we zouden vast en zekerst gelijk zielsverwanten lange met elkaar blijven klappen.

Een goede nacht gewenst

Frank Adam

Advertenties